Perioada de înflorire — Ghid complet

Valentin Chiper
8 min readJan 26

--

După săptămâni întregi de îngrijire, tăiere și formare, pentru ca plantele să aibă parte de o creștere vegetativă cât mai generoasă, este timpul să înflorească.

Începutul perioadei de înflorire

Momentul în care plantele vor fi pregătite să înflorească, va depinde de o mulțime de factori. Dacă cultivatorul crește plantele în aer liber, plantele vor începe să înflorească doar spre sfârșitul verii, atunci când zilele se scurtează în mod natural. Dacă sunt cultivate în interior, cultivatorul va avea mult mai mult control asupra fazei lor de înflorire. Majoritatea cultivatorilor vor induce înflorirea plantelor după aproximativ patru săptămâni de creștere vegetativă, dar tehnic se pot menține în această fază la nesfârșit.

După ce plantele vor primi mai puțină lumină, vor începe automat să își concentreze energia pe creșterea mugurilor, și nu a frunzișului. Pentru a avea o recoltă reușită, plantele vor trebui ajutate cu nutrienții potriviți, iluminare și condiționarea mediului.

Mai jos vei putea vedea o prezentare detaliată a unei perioade de înflorire de opt săptămâni. Deși unele tulpini au perioade de înflorire mai scurte și/sau mai lungi, acest ghid te va ajuta să înțelegi la ce să te aștepți pe măsură ce plantele se apropie de momentul recoltei și ce poți face pentru a maximiza calitatea mugurilor produși în această etapă vitală.

Săptămânile 1–3

În această perioadă trebuie să te aștepți la extinderea înfloririi, puf alb (pistili) și arome perceptibile.

Mulți cultivatori cred că de îndată ce induc înflorirea plantelor, acestea vor înceta să crească și vor începe să dezvolte muguri. Dar acest lucru nu este deloc adevărat.

În timpul primei săptămâni de înflorire, plantele vor experimenta de fapt o perioadă accelerată de creștere și extindere. Această „extindere a înfloririi” este complet normală, deoarece acestea încearcă să depășească vegetația din jur pentru a se bucura de cât mai mult soare, lucru ce va asigura șanse mai mari de reproducere — în plus, o distanță internodală mai mare înseamnă mai mult spațiu pentru ciorchinele de flori și o mai bună penetrare a luminii. Cât de mult va crește planta în această săptămână va varia în funcție de tulpină, dar unele tulpini își pot dubla înălțimea în această perioadă de timp.

În a doua săptămână de înflorire vei putea deosebi sexul plantelor. Femelele vor începe să aibă noduri cu pistili lungi și albi (zone pentru muguri). Pe de altă parte, masculii vor dezvolta saci rotunzi de polen. Dacă cultivi plante din semințe obișnuite (regulare), asigură-te că distingi sexul plantelor cât mai devreme și separă rapid masculii de femele, pentru a evita polenizarea (cu excepția cazului în care îți dorești ca plantele să se reproducă).

Până în săptămâna a treia, plantele vor înceta treptat să se extindă și vor începe să își canalizeze energia pe dezvoltarea mugurilor. Deși mugurii vor fi încă mici, vei observa calici mai mari și apariția unor tricomi.

Practici recomandate de profesioniști

Nutrienți: Necesarul de nutrienți al unei plante de canabis se va schimba dramatic odată cu începerea înfloririi. În această etapă timpurie, plantele vor avea o reacție pozitivă la soluțiile nutritive cu concentrații mai mari de fosfor și potasiu. Formula exactă de NPK pe care o alegi depinde exclusiv de tine — trebuie doar să ai grijă să nu exagerezi în această etapă preliminară, pentru a evita arderea plantelor. Rămâne la latitudinea ta când vrei să crești cantitatea de nutrienți, dar orice cultivator profesionist începe cu a doua săptămână.

Supraalimentarea / deficiențele: Trecerea de la nutrienții destinați etapei vegetative, la cei creați pentru etapa de înflorire poate fi dificilă, mai ales dacă ești începător. Asigură-te că îți supraveghezi plantele îndeaproape și caută semne specifice supraalimentării sau deficiențelor (frunze moarte, arse sau galbene).

LST: Tehnicile de formare cu stres scăzut pot reprezenta o modalitate excelentă de a-ți manipula plantele și de a face față extinderii din faza timpurie de înflorire. LST te va ajuta și să creezi un frunziș uniform și să te asiguri că mugurii inferiori ai plantelor primesc suficientă lumină.

Temperatura: Plantelor de canabis le plac temperaturile mai joase pe parcursul etapei de înflorire. Fiecare plantă va fi puțin diferită și fiecare cultivator are propriile sfaturi atunci când vine vorba de găsirea temperaturii ideale pe parcursul fazei de înflorire. Cu toate acestea, un cultivator profesionist menține temperaturile din timpul zilei în jurul valorii de 26 °C, iar noaptea în jurul valorilor de 16–18 °C. Temperaturile relativ scăzute pe parcursul nopții sunt foarte importante pentru o dezvoltare optimă a mugurilor.

Săptămânile 3–4

În această perioadă ne așteptăm la muguri mai mari și arome mai intense.

Pe parcursul săptămânilor 3 și 4, plantele de canabis vor sista creșterea și se vor concentra în întregime asupra dezvoltării mugurilor. Ar trebui să observi cum florile cresc tot mai mult pe zi ce trece, dezvoltând calici groși, mai mulți pistili albi și un strat frumos de tricomi. Plantele vor începe și să emane arome mai complexe.

Practici recomandate de profesioniști

Alimentarea: Pe măsură ce plantele dezvoltă muguri tot mai mari, vor avea nevoie de mai mulți nutrienți. Așa cum am mai spus, poți alege orice soluție de nutrienți, dar fii foarte atent/ă la modul în care plantele reacționează la schimbările din alimentație. O formulă NPK des folosită în aceste săptămâni de înflorire este 6–15–10.

  • Umiditatea și fluxul de aer: Este foarte important să fii atent/ă la umiditate și fluxul de aer. Aerul stagnant și umed, creează un mediu favorabil dezvoltării de mucegai și bacterii și, de asemenea, atrage paraziții. Pentru a fi în siguranță, recomandarea este să păstrezi umiditatea relativă la 40–50% și să folosești ventilatoare, sau un sistem de ventilație, pentru a circula aerul din camera de creștere. Temperatura pe timp de zi 24–26 °C iar pe timp de noapte 16–17 °C.

Săptămânile 5–6

În această perioadă ne așteptăm la înflorire accelerată și muguri mari și denși. Aromele vor fi foarte intense.

În săptămânile 5 și 6, plantele vor fi deja în plin proces de înflorire. Mugurii ar trebui să fie mari, groși și încărcați cu pistili albi. Aceștia vor dezvolta și un strat gros de tricomi, emanând o aromă plăcută și înțepătoare. Dacă nu ai investit până acum într-un extractor și într-un filtru de aer, este momentul s-o faci.

Dacă îți vei observa mai îndeaproape mugurii, ar trebui să vezi câteva schimbări destul de drastice, în comparație cu felul în care arătau acum câteva săptămâni. Calicii ar trebui să fie vizibil mai mari, iar mugurii mai denși și mai grei. Unele tulpini cu înflorire rapidă vor fi aproape de momentul recoltării deja, caz în care mugurii ar trebui să arate și mai maturi (cu mai mulți tricomi și pistili de culoare închisă).

Practici recomandate de profesioniști

Alimentare: Această perioadă este considerată punctul culminant al înfloririi pentru majoritatea tulpinilor de canabis. Supraveghează-ți îndeaproape plantele și încearcă să observi orice semn de deficiență sau supraalimentare. În funcție de mărimea mugurilor, este posibil să îți dorești să mai mărești încă o dată cantitatea de nutrienți, pentru a-i ajuta să producă cea mai bună recoltă posibilă (NPK 5–12–9 aproximativ).

Ține minte că, în această etapă, plantele nu vor avea nevoie de mult azot, care este mai important pentru creșterea vegetativă, decât pentru înflorire. Pe lângă fosfor și potasiu, plantele cu flori au o nevoie mai mare de calciu.

Stres: Orice ai face, evită stresarea plantelor în această etapă, pentru a împiedica stagnarea creșterii mugurilor sau, chiar mai rău, declanșarea hermafrodismului. Stresul poate declanșa femelele în floare să producă polen și să se auto-polenizeze, într-o ultimă încercare de a se reproduce înainte de a muri.

Suport: Vei fi surprins/ă de cât de grele pot fi florile proaspete de canabis. Dacă plantele se chinuie să susțină greutatea florilor lor, ia în considerare să folosești țăruși de bambus și șnur, sau agrafe pentru plante, pentru a-ți susține plantele să stea în poziție verticală și pentru a preveni căderea acestora.

Umiditatea și temperatura: De acum încolo, încearcă să menții umiditatea în jurul valorilor de 30–40%, pentru a evita problemele cu privire la mucegai sau paraziți. De asemenea, menține temperaturile de pe timpul zilei la maxim 25 °C, iar noaptea în jurul valorilor de 16–17 °C.

Săptămânile 6–8

Această perioadă este ultimul stadiu al etapei de înflorire și recoltarea.

Săptămânile 6, 7 și 8 alcătuiesc etapele finale ale fazei de înflorire pentru majoritatea tulpinilor. În această etapă, mugurii ar trebui să fie denși, fermi și acoperiți cu un strat gros de tricomi. Tricomii ar trebui să își schimbe culoarea, de la transparent la un alb lăptos, pe alocuri cu câțiva de culoarea chihlimbarului. Acesta este un semn că momentul recoltei a venit. Poți verifica acest lucru prin „mărirea” acestora, folosind o lupă. Pistilii vor continua să se închidă la culoare în aceste săptămâni finale — un alt semn că plantele sunt aproape pregătite pentru a fi recoltate.

În aceste ultime săptămâni, fosforul, potasiul și calciul sunt în continuare cei mai importanți nutrienți. Cu toate acestea, cu două săptămâni înainte de recoltare, plantele trebuie clătite cu apă curată, cu un pH echilibrat. Acest lucru încurajează plantele să asimileze toate substanțele nutritive rămase și ajută la păstrarea aromei naturale a mugurilor.

În timpul clătirii (flush), plantele vor dezvolta câteva frunze galbene, deoarece vor consuma toți nutrienții depozitați în frunziș.

Așa cum am mai spus, mugurii vor putea fi recoltați odată ce majoritatea vor avea o culoare alb lăptoasă. Mugurii recoltați mai devreme tind să aibă un efect mai înălțător, euforic. Pe de altă parte, mugurii recoltați mai târziu tind să producă o moleșeală mai relaxantă, care îți induce o stare de somnolență. Deși nu a fost verificat în detaliu, este considerat că plantele de canabis produc mai mult CBN (o formă degradată de THC) și mircen spre sfârșitul ciclului lor de viață.

Practici recomandate de profesioniști

• Clătirea de nutrienți: Nu uita să îți clătești plantele cu apă cu un pH echilibrat, cu două săptămâni înainte de recoltare.

Umiditate: Menține umiditatea la maxim 30–40%, pentru a evita problemele privind mucegaiul sau dăunătorii.

Maturitatea mugurilor: Fii atent/ă la plante pe parcursul acestor două săptămâni de clătire. Vei știi când poți recolta mugurii, cu ajutorul metodei tricomului descrisă mai sus.

Temperatura: Pe timp de zi 24–26 °C iar pe timp de noapte 16–17 °C.

  • 48–72 ore de întuneric: Pentru a încerca să crești potența mugurilor, ia în considerare să îți ții plantele în întuneric timp de 48–72 ore, înainte de recoltare. Unii cultivatori susțin că această metodă funcționează, susținând că ajută plantele să producă mai mulți tricomi, rezultând muguri mai potenți.

Nu recolta prea devreme

Crescătorii pot deveni un pic anxioși în ultimele săptămâni de înflorire. Cu toate acestea, încearcă să te abții și evită să recoltezi plantele mult prea devreme. Deși o săptămână poate părea o perioadă nesemnificativă de timp, aceasta poate face o diferență uriașă în ceea ce privește aroma, calitatea și potența. Asigură-te că acorzi suficientă atenție plantelor pe tot parcursul ciclului de înflorire, ai răbdare și vei fi răsplătit/ă cu muguri de înaltă calitate.

--

--

Valentin Chiper

University Of Cannabis, Graduate Student; Genetic Research; How to Grow Marijuana; Marijuana Cooking & Extractions; Medical Cannabis; Marijuana Business Plans